joi, 20 august 2009

Medicii, legaţi de spital 8 ore pe zi

De luna viitoare, doctorii din spitalele publice trec la programul de muncă european, care nu le mai permite să plece la prânz. Măsura îi loveşte grav pe cei care lucreamediciză şi în privat.

Oficialii din Ministerul Sănătăţii intenţionează să le schimbe drastic doctorilor din spitalele publice programul de lucru începând cu 1 septembrie. Mai exact, li se va cere să stea opt ore la serviciu, cu pauză de masă la prânz.
Motivaţia măsurii: suntem sin gura ţară din Europa, alături de Albania, în care doctorii au progam la spital până la prânz, iar mulţi bani se pierd pentru că pacienţii stau internaţi perioade prea lungi de timp.
Medicii nu văd însă măsura cu ochi buni, pentru că loveşte mai ales în cei care câştigau bani în privat, după ce dimineaţa lucrau în spitale publice, şi îşi asigurau astfel un venit decent. Specialişti care au lucrat în spitale din Occident spun că fără o creştere substanţială a salariilor şi fără o schimbare din temelii a sistemului, creşterea timpului de lucru nu are utilitate.

Doar medicii albanezi mai au programul de la noi
„Programul de lucru de dimineaţă până la prânz nu e un timp de muncă eficient, este cel aplicat înainte de 1989. Doar noi şi Albania îl mai avem în Europa. Mulţi medici pleacă de la spital la 11.00-12.00 şi merg în privat, pacienţii rămân internaţi şi aşteaptă până a doua zi, pentru că nu li se cer analize în aceeaşi zi din moment ce toată lumea pleacă la 12.00-13.00 din spital. Vrem să trecem la programul de lucru european, de dimineaţă până dupăamiază, cu pauză de masă”, explică medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În plus, tot de la 1 septembrie, în măsura în care numărul de medici permite, se va limita şi programul doctorilor care fac gărzi. „Dorim ca medicii să nu mai rămână după gărzi să lucreze în spital. Este o măsură de protecţie a pacienţilor, în final, fiindcă un medic obosit este mai vulnerabil să facă greşeli decât unul odihnit”, mai spune subsecretarul de stat.

„Ni se ia posibilitatea de a câştiga bani cinstit în privat”
Doctorii nu văd cu ochi buni măsura creşterii programului de lucru la spital. „Mi se pare o aiureală, nu suntem pregătiţi pentru programul acesta. E adevărat că e valabil peste tot în Occident, însă la noi sistemul merge cum merge, salariile sunt mici. Practic, ni se răpeşte toată ziua. Să iei posibilitatea unui medic să câştige bani cinstit în privat mi se pare un abuz. În plus, avem şi noi familii, trebuie să învătăm”, comentează conf. dr. Florin Brătilă, medic primar obstetrică- ginecologie la Spitalul Filantropia şi colaborator al unor instituţii medicale private.
Medicul Mihaela Leventer, care a lucrat în sistemul public şi a renunţat în favoarea clinicii private, e de părere că măsura ar trebui cumulată şi cu prelungirea programelor laboratoarelor de analiză. „Va fi o lovitură dată veniturilor medicului care făcea efortul de a lucra în două locuri”, comentează dermatologul.
Medicul Lucia Cornea, care a lucrat 17 ani în sistemul francez de sănătate, considerat de Organizaţia Mondială a Sănătaţii drept cel mai performat din lume, afirmă că măsură creşterii programului de lucru nu va eficientiza sistemul românesc de sănătate dacă nu este completată şi de alte decizii.
„În Franţa există puţini medici cu post plin. Sunt internii (echivalentul rezidenţilor de la noi) care stau de dimineaţa până seara şi mulţi medici, aşa numiţi asociaţi, care lucrează şi în public, şi în privat. În spitalele publice se vine la 8.00 dimineaţa, se lucrează până la 12.00, urmează pauza de masă (medicii mănâncă foarte bine în cantinele spitalelor, unde au o secţiune numai a lor). Se reia munca după masă, iar în privat se merge după ora 17.00 sau sâmbăta”, explică din culisele sistemul francez de sănătate dr. Lucia Cornea.
O măsură care susţine sistemul public este cea prin care doctorilor foarte buni li se dă posibilitatea să aibă consultaţii private în spitalele publice.

Modelul francez: consultaţii private în spitale de stat
„Profesorii şi medicii care lucrază full time în spital au dreptul să dea consultaţii de tip privat utilizând spitalul public. Statul le oferă această compensaţie pentru a-i ţine în sistemul public, să nu plece în altă parte. Au dreptul inclusiv să interneze pacienţi în regim privat şi să pună taxă de consultaţie şi de operaţie, bani pe care îi păstrează medicul. Acesta este unul dintre motivele pentru care sistemul francez este atât de perfomant. Nu medicina din privat îl susţine, ci aceea din sistemul public, care este şi o foarte bună bază pentru învăţământ”, mai comentrază medicul român, care a lucrat ca medic asociat la mai multe spitale din Franţa, atât publice, cât şi private.
În plus, doctorii se pensionează din sistemul public francez foarte devreme (la 60 de ani) şi merg să lucreaze în privat ceea ce creşte competitivitatea.

ESTIMARE
„Vom asista la creşterea migraţiei”
Noul program de lucru va da peste cap serviciile medicale, estimează preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae. „În multe specialităţi avem un număr mic de doctori, nu se va putea asigura continuitatea actului medical. Ar trebui să se insiste pe formarea medicilor specialişti astfel încât să se aco pere nevoia de asistenţă medicală. În noua formulă, va fi descoperită contravizita care e la ora 6.00 seara”, comentează el.
Preşedintele CMR estimează că din cauza acestori măsuri, cumulate cu noua grilă de salarizare, care duce la scăderea veniturilor în Sănătate, vom asista la o creştere a migraţiei medicilor români. Sursa : Evenimentul Zilei ( Miercuri, 19 August 2009)

 

0 comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog