vineri, 7 august 2009

Ce părere aveţi despre acest experiment ?Descentralizarea in sănătate

Ministerul Sanatăţii Publice vrea să scape de asistenţa medicală comunitară şi de cea din unităţile de învăţământ.

Descentralizarea în sistemul de sănătate presupune, printre altele, transferul asistenţilor comunitari, mediatorilor sanitari şi cadrelor medicale de la cabinetele şcolare în grija autorităţilor locale,adică in subordinea primariei. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.162/12.11.2008 (Publicată in Monitorul Oficial nr. 808 din 03/12/2008 )este reglementat transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii către autorităţile publice locale.

De altfel, în HG 56/2009, privind normele metodologice de aplicare a OUG 162/2008 se menţionează că „ansamblul de atribuţii şi competenţe transferate către autorităţile administraţiei publice locale sunt: asistenţa medicală comunitară, asistenţa medicală desfăşurată în unităţile de învăţământ, finanţarea cheltuielilor de personal aferente medicilor şi asistenţilor medicali, precum şi cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare din unităţile de asistenţă medico-socială. (…) În vederea exercitării atribuţiilor şi competenţelor, se vor asigura transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, din bugetul Ministerului Sănătăţii”.

De la Spitalul Judeţean de Urgentă “Dr.Fogolyan Kristof”Sfantu Gheorghe,32 de cadre medicale şi sociale vor trece din organigrama Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna în grija primăriei Sfantu Gheorghe.Concret este vorba despre :3 medici şcolari,5 asistenţi medicali din cabinete medicale şcolare ,10 asistenţi medicali din camine de zi(gradiniţe),5 medici dentişti,3 asistenţi medicali din cabinete medicale dentare,2 registratori medicali principali,2 asistenţi medicali comunitari şi 2 mediatori sanitari. Aceste cadre ar fi trebuit să fie preluate de primării de la 1 iulie, dar din cauza unor modificări survenite prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 820/30.06.2009, transferul se desfăşoară în aceste zile.Ca să se intâmple acest lucru ar trebui promovată o Hotărâre de consiliu local în acest sens.

Deocamdată in şedinta ordinară din data de 30 Iulie 2009 a consiliului local Sfantu Gheorghe pe ordinea de zi la punctul .22 a fost doar:PROIECTUL DE HOTĂRARE( privind aprobarea transferului serviciului de asistenţă medicală comunitară şi de asistenţă medicală desfăşurată în unitaţile de invătământ din Sfăntu Gheorghe).Pentru ca aceasta Hotărâre sa fie publicată trebuie să fie validată de către Prefect .In aceasta hotărâre a Consiliului Local Sfantu Gheorghe ,trebuie sa fie stabilită forma de organizare a unui departament in cadrul Direcţiei de Asistenţă Comunitară,care va raspunde de aceste cadre medicale şi sociale .Pasul urmator fiind semnarea protocolului dintre Direcţia de Sanătate Publică Covasna si Primaria Sfantu Gheorghe.

Sindicatul TESA Spitalul Jud. de Urg. “Dr.Fogolyan Kristof” Sf.Gheorghe asigură pe membrii săi la care se aplica prevederile OUG 162/12.11.2008, că va fi alături de ei şi îi va reprezenta în relaţiile cu Primaria Sfantu Gheorghe .

Vom reveni şi cu alte informaţii legate de drepturile membrilor de sindicat TESA.

Aştept urgent reacţii !

2 comentarii:

  1. Dragi colegi, aveti mare grija ca vi se pregateste o capcana. Vi se vor face contracte pe perioada determinata pana la 31 decembrie 2009 (in aceasta perioada va aveti pastra salariile si sporurile avute la spital), iar apoi din ianuarie veti fi rechemati sa incheiati noi contracte , dar dupa legea de salarizare proprie a Directiei de asistenta comunitara (diferenta este spre ex.de 150 lei la salariul de baza pt o asistenta , sa nu mai vorbim de sporurile care dispar -preventie 11%,conditii deosebite 5% etc). Nu va lasati pacaliti si nu semnati contractele decat in prezenta unui reprezentant al sindicatului (sindicatul TESA la dvs.)In lege nu scrie nicaieri ca trebuie incheiate contracte pe perioada determinata. Totul e o smecherie de-a lor de a nu va da salariile cuvenite.Contractele de munca trebuie incheiate pe perioada nederminata cu pastrarea tuturor drepturilor salariale avute , asa prevede legea.
    Ca idee, cine va garanteaza ca daca semnati un contract pe perioada determinata, pana in 31 decembrie, incepand cu 1 ianuarie 2010 veti incheia un nou contract, DACA SPUN CA NU MAI AU NEVOIE DE DUMNEAVOSTRA ?????
    Prezenta sindicatului este garantia apararii intereselor dvs.
    Va urez succes.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da din păcate,asta cred vor incerca să facă cei de la Directia de asistentă comunitară.
    Totuşi Incheierea Contractului Individual de Muncă pe perioadă determinată ,în conformitate cu art.81 din Codul Muncii,se poate face numai în urmatoarele cazuri:
    a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă;
    b) creşterea temporară a activităţii angajatorului;
    c) desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;
    d) în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
    d1) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă;
    d2) ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
    d3) angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
    e) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte, programe, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional şi/sau la nivel de ramură.

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog